Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 25 listopada 2013

Najlepsze świąteczne pierniki:

Jak spędzić długi jesienny wieczór z dzieckiem - najlepiej smacznie, radośnie i kreatywnie. W listopadowy wieczór super jest upiec pierniczki - będą idealne na święta! Pierniczki widoczne na zdjęciach niemal w całości zrobiła moja córeczka. Oprócz lukrowanych w tym roku zrobiłyśmy też polane karmelem i muszę przyznać, że te z karmelem są REWELACYJNE!

Oto prosty przepis na świąteczne pierniczki, które zawsze się udają:

Składniki:
 50 dag mąki, 30 dag miodu, 10 dag cukru pudru, 12 dag masła, 1 jajo, 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 40 g przyprawy do piernika, 1,5 łyżeczki kakao

Miód z masłem podgrzewam, suche składniki mieszam w misce. Następnie łączę to razem i dodaję jajo. Wyrabiam ciasto. Solnicę podsypuję mąką wałkuję ciasto i wykrawam pierniczki.

Smaruję pierniki rozbełtanym jajkiem, a w kilku wykrawam rurką do picia dziurki co ułatwia powieszenie na choince.


Piekę 7 - 9 minut w temperaturze 180 stopni C. Ważne aby na 1 blaszce był jeden motyw - wtedy pierniki będą się piekły równo.

Po upieczeniu pierniki są twarde, ostudzone należy przełożyć do puszki lub pojemnika, aby miękły. Mój sposób na przyśpieszenie tego procesu to włożenie do puszki skórki z jabłka. Wtedy po kilku godzinach są już miękkie.

Pierniki ozdabiamy lukrem i karmelem.

Karmel: na suchą, rozgrzaną patelnię sypę około 100 g cukru, a kiedy zbrązowieje dolewam śmietanki 30%.  Wszystko energicznie mieszam. Gorący karmel leję na pierniczki.

Warto mieć upieczone pierniczki sporo przed świętami, wtedy możemy na bieżąco wyjmować po kilka, ozdabiać i częstować nimi gości wprowadzając już magiczną, świąteczną atmosferę.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz